Ontwikkeling is een constante
Wij brengen samen met u de ontwikkeling van uw organisatie verder door het faciliteren van interactie, een ‘verandercanvas’ te ontwikkelen, te spiegelen, uit te dagen of een training verandervaardigheden te verzorgen.
Interactie faciliteren
‘De’ organisatie bestaat niet, is een ‘concept’. Wat wel bestaat zijn mensen (én IT systemen) die met elkaar samenwerken om iets te bereiken: een gezonde patiënt, een goed opgeleide leerling, een mooi product, top dienstverlening.
Daar waar informatie en ideeën over zowel feiten, als over wat er echt toe doet (drijfveren) of over wat mensen bezig houdt (emoties) vrij gedeeld wordt, zijn organisaties lerend en zoekend naar goede antwoorden en diensten voor hun klanten/cliënten.
Waar dit stokt, stolt, bevriest…. sijpelt de motivatie weg, doen medewerkers enkel nog het hoognodige en verworden klanten en zelfs collegae tot ‘cijfers’ of objecten. Organisatie-ontwikkeling is daarmee zowel de verantwoordelijkheid van eenieder, in elk moment, in elk dagelijks gesprek als de verantwoordelijkheid van het geheel: faciliteren dat mensen bijdragen aan de visie van de organisatie en hoe die gerealiseerd wordt.
Wij ontwerpen en faciliteren samen met u interactieprocessen die dit mogelijk maken.
Hoe?
Denk bijvoorbeeld aan de inzet van world café methodiek, open space, deep dialogue middels Deep Democracy, Real Time Simulations, design thinking workshops.
Verandercanvas ontwikkelen
Het is bekend dat veranderingen overal in de organisatie ontstaan en het dan meestal zaak is juist minder dan meer de veranderingen te managen. Ze de ruimte geven om te groeien, is dan de belangrijkste interventie.
Soms ontstaan veranderinitiatieven die gebaat zijn bij een gezamenlijk gemarkeerd startpunt, een verkenning van de richting en wat daarvoor nodig is. Wij faciliteren dit met de Change Canvas (van Olffen, Maas en Visser, 2016).
Spiegelen
Soms is een spiegel van buitenaf nodig
- om je bewust te worden van patronen die de interactieflow in de organisatie verstoren/ blokkeren;
- of juist te herkennen waar de kracht zit (middels waarderend onderzoeken)
We werken hiervoor vanuit twee invalshoeken: micro en macro.
Micro: cultuuronderzoek in het ‘hier en nu’
Datgene dat zich in het klein voordoet, doet zich ook voor in het hele organisatiesysteem (Holon principe).
Met andere woorden, door in een team samen te onderzoeken welke patronen actief zijn, komt informatie beschikbaar die – minimaal deels – ook geldt voor de hele organisatie.
Macro: Cultuuronderzoek van het geheel
Een onderzoek naar het collectieve gedrag, de huidige manier van werken binnen een organisatie (of een bedrijfsonderdeel hiervan). De manier en omvang van het onderzoek wordt in samenspraak met de klant bepaald. Na de meting worden de resultaten gespiegeld aan de strategische doelen van de organisatie. Op basis hiervan wordt een aanbeveling gegeven over het ontwikkelingstraject.
Uitdagen en meedenken
Samen met u gaan we in gesprek om uw keuzes voor veranderprocessen te onderzoeken en u te helpen met uw veranderprocessen:
- vanuit weke frames / aannames maakt u die keuzes,
- wat zijn mogelijke effecten,
- welke andere perspectieven / denkframes zijn mogelijk en
- wat leveren die op aan keuzes?
Trainen in verandervaardigheden
Voor medewerkers en management
Middels de wijsheid van de care-clown verkennen en trainen we de vaardigheden die nodig zijn voor veranderprocessen waar mensen het verschil maken: verwonderen, verbeelden, verrijken, verbinden en vertrouwen.